SLEUTERROCK 2024

Kerkplein Oeselgem

SLEUTERROCK 2024 Een vleugje geschiedenis: SLEUTELROCK De iets oudere muziekliefhebber herinnert zich misschien het kleine, maar kwaliteitsvolle muziekfestivalletje dat door de Oeselgemse chiro in 1992 boven de doopvont werd gehouden

SLEUTERROCK 2024   Sleuter   Rock

B-8720   Oeselgem, BE-VOV, Belgium - -

SLEUTERROCK 2024 website is loading...

SLEUTERROCK 2024

Van Sleutelrock tot Sleuterrock

Een vleugje geschiedenis: SLEUTELROCK

De iets oudere muziekliefhebber herinnert zich misschien het kleine, maar kwaliteitsvolle muziekfestivalletje dat door de Oeselgemse chiro in 1992 boven de doopvont werd gehouden. Ook met Sleutelrock was het van in het begin de bedoeling om jonge en talentvolle groepen letterlijk en figuurlijk een ‘podium’ te geven. Ook hier werden na een strenge selectie slechts enkele groepen toegelaten. Met op de avond van het optreden zelf nog een bekende ‘headliner’ als afsluiter erbovenop, verwierf dit kleine festivalletje al snel een bekende naam in de regio. Toeval of niet, maar naar onze bescheiden mening bleken onze oud-chiro-collega’s wel degelijk een neus te hebben voor opkomend talent of zelfs voor gevestigd talent dat een revival verdiende. Volgende namen die ooit op de affiche van Sleutelrock prijkten, spreken volgens ons boekdelen.

Zo waren er:

 • Elephant Lost The Boy, de groep waarbij het allemaal begon. De home pioniers van het eerste uur... repeterend op 10 meter van onze huidige locatie.
 • The Excessives die later ook aan de basis lagen van ‘Dildo Warheads’. Beiden stonden bij ons op de planken. Dildo Warheads speelde later nog op Beach rock.
 • Chunkbelly: Waregems talent. Hun frontvrouw Kristien kon tijdens Sleutelrock 1993 de mannen van de Dildo Warheads zo overtuigen dat ze samen nog een radio-hit maakten die ze ook op Beach-Rock brachten.
 • Nemo: deze Pixies-adepten scheerden hoge toppen met hun ‘bycicle called love’
 • Word, een westvlaams trio dat Studio Brussels jaarlijkse demo-wedstrijd won.
 • Tex, de bluesformatie die in 1992 de Westvlaamse talentenjacht van Radio 2 won.
 • Belgian Asociality, deze vuilbekkende maar enorm lieve en sympathieke heren stonden bij ons in 1995 op het podium.
 • La Muerte: de Brusselse Death-Metal-formatie beleefde bij ons een kortstondige revival. Hun goede vrienden van Front 242 verrasten ons - uit pure blijdschap voor dit eerste optreden sinds jaren - met een blitz-bezoek.
 • Ashbury Faith, of de Vlaamse Red Hot Chili Peppers, stonden met frontman Axl Peleman (huidig Camden) in 1995 op het podium…. En hoe! Den Axl vond het bij ons zo leuk dat hij zijn bisnummers in z’n nakie bracht.
 • Evil Superstars: hun eerste optreden na hun winst op Humo’s Rock rally was bij ons. Wij roken dit Limburgs talent dus al lang voor de Humo-finale. Hun frontman Mauro weet zijn weg nog altijd te vinden in Oeselgem, vraag het maar eens na!

SLEUTERROCK: Het vrij podium

Maar genoeg gepalaverd. Sleutelrock stierf in 1996 een stille dood. Nu is het tijd voor Sleuterrock! Met hetzelfde enthousiasme als onze oud ‘Sleutelcollega’s’ hebben wij in 2003 de draad terug opgenomen. Deze eerste editie (12 april 2003) bleek een onverhoopt succes met zo'n 100-tal inschrijvingen. Uit die inschrijvingen werden 16 bands geselecteerd om onze 2 podia te teisteren.

 • Editie 2004 was een nog groter succes. Wij mochten zo'n 125 inschrijvingen tellen. Daaruit werden 12 bands geselecteerd die op zaterdag 24 april 2004 in het voorprogramma van de Antwerpse rockformatie SINCERE mochten spelen.
 • Editie 2005 was het jaar van de bevestiging. Het aantal bands lieten we zakken naar 8, maar het aantal inschrijvingen steeg tot zo'n 150-tal demo's. En dit enkel van groepen uit de provincies Oost- en West-Vlaanderen. FLATCAT was in 2005 onze afsluiter en zette de tent op het marktplein in vuur en vlam...
 • In 2006 werd het zo mogelijk nog beter. Hetzelfde aantal demo's, even goeie groepen en een dijk van een afsluiter!!! Het volgens ons miskende SILVERENE bracht een schitterende show. Een set vol ijzersterke nummers en een zaal vol ambiance...
 • 2007: jaar 5 in het nieuwe leven van SLEUTERROCK. Een voltreffer van formaat. Het gaat allemaal de goede richting uit en op de dag zelf waren we al zeker van een nieuwe editie.
 • In 2008 stonden we organisatorisch alweer een trapje hoger en alles liep nog iets vlotter dan de jaren voordien. Tijdens het vrij podium 6 bands die elkaar meer dan waard, de lokale groep Maid Marion die voor de gelegenheid een set van 12 covers in elkaar knutselde en nadien het engelse Greenish Day dat het Oeselgemse podium omtoverde tot een ware punk scene!
 • Later volgden nog The Unforgiven, U.S.E, Bulls On Parade, Monroaw, The Jilted Generation, Peter Tanghe & Petra De Mits, Food Fighters, Bizkit Park, ...

SLEUTERROCK15: gewijzigd bestuur, creative uitdagingen

Vanaf 2015 slaan we een nieuwe weg in, het vrij podium laten we achter ons. Creatieve uitdagingen zijn in zicht...

Oprichter en stuwende kracht Peter Tack heeft besloten na 12 jaar zijn energie te steken in zijn talloze andere projecten. Wij danken Peter voor zijn jarenlange inzet en creativiteit! Merci Peter!

Dit jaar stellen we zelf ons podium samen zonder een officiële demoselectie. De sterke formule van weleer mogen we alleen maar achter ons laten als we nog scherper uit de hoek willen komen, “outside the box” denken. Met het nieuwe bestuur is alles mogelijk, werkelijk alles...

Sponsors SR2023

Deze website maakt gebruik van cookies voor optimale functionaliteiten.Bekijk ons privacybeleid